Jong Fortuna kegelt Ajax 2 uit de beker

0

In deze periode waarin alles ogenschijnlijk – en volkomen terecht laat dat vooral duidelijk zijn – aan het overlijden van Johan Cruijff wordt gekoppeld is het wat mij betreft heel bijzonder dat Jong Fortuna vandaag weet te winnen van Ajax Zaterdag 2. Strafschoppen maakten het verschil in Wormerveers voordeel.

Vooraf dichtte weinigen onze mannen kansen toe. Ajax staat immers fier bovenaan in de Reserve Hoofdklasse waar Fortuna ‘slechts’ koploper is in de tweede klasse. Als bekend blijft een bal gewoon rond en kan er van alles gebeuren als je met de juiste instelling het veld in gaat. Het Cruijffiaanse principe ‘Als wij de bal hebben kunnen zij niet scoren’ moet je dan huldigen.

Ajax naderde het complex via de normale weg. Die bleek echter op de Provincialeweg abnormaal te worden. Dat noopte gids voor één dag Juroen Koene om de Ajacieden door Krommenie én Wormerveer te leiden. Dat deed de Koger natuurlijk voorbeeldig.

Vanwege het overlijden van Johan Cruijff opende het duel met een indrukwekkende minuut stilte. Daarna floot arbiter Van Langen voor het begin van een aantrekkelijke wedstrijd. De gasten, gehuld in het bekende roodwitte tricot, namen zoals verwacht het heft in handen. Misschien dat onze jongens onbewust toch enigszins geïmponeerd waren?

De eerste actie was een schot van Ajacied Nick Lammers na een snelle rush van Joël Silooy. Een doorbraak van Rodney Weverling kon nog net op tijd in de kiem gesmoord worden. Vlak daarna ontstond hectiek in het Fortuna vijf meter gebied. Een handsbal van een Amsterdammer werd over het hoofd gezien waardoor een scrimmage ontstond. Fortuna moest de bal uiteindelijk van de lijn wegtrappen.

Na een kwartier spelen was het dan toch Ajax dat de score kon openen. Een belabberde pass door een Fortuna verdediger gaf Selcukhan Okay net voldoende ruimte waar hij doeltreffend gebruik van wist te maken.
Fortuna toonde zich echter veerkrachtig. Meteen werd de aanval opgezocht. Een pass van Jordy gaf Matthijs de ruimte voor een schot. De Ajax goalie Dirk Roelofsen voorkwam groter leed. Meteen daarop een schot van Ajax spits Stanley Akoy die de uitblinkende Lars Keppel noopte zijn talenten te tonen.

Na bijna een half uur spelen werd Jordy gevloerd in het strafschopgebied. De toegekende strafschop werd door ‘de Meester’ zelf benut (1-1). Even later leek Ran van der vliet, een andere uitblinker, de 2-1 te gaan verzorgen, maar de doelman lag in de weg. Een kopbal van Nino miste nog de power die nodig was en een vrije schop van Peter bracht Jordy in de 16 in schietpositie. De Ajax doelman greep bekwaam in.

In de rust natuurlijk volop bespiegelingen. Vriend en vijand waren het er over eens dat Fortuna zich kranig verweerde, maar ook dat Ajax eigenlijk een tempo te laag speelde om afstand te kunnen nemen. In de 57e minuut leek Jordy de goal van de wedstrijd en misschien wel van het jaar te gaan scoren. Zijn poging spatte echter uiteen op de lat. Tien minuten later zorgde een buiteling van Nino voor kabaal achter het Ajax doel. Daar stond Fortuna Heren 1 hun ‘broeders’ aan te moedigen. De scheidsrechter liet echter doorspelen. Terecht ook.

Vervolgens ontstond vooral een strijd op het middenveld. Echte kansen waren zeldzaam en alles wees op een onbeslist eindigen. Totdat in de 80e minuut Matthijs geweldig profiteerde van zijn snelheid en iedereen zijn hielen liet zien. Van der Laan bewaarde zijn rust en wist de invaller doelman Joey Pouw te verrassen (2-1). Alles en iedereen aan Fortuna zijde was klaar voor een stunt.

Des te teleurstellender was het dat de leidsman in de 85e minuut een duel dermate beoordeelde dat hij een strafschop aan Ajax gaf. Tot opluchting van velen was het Lars die de bal in eerste instantie wist te keren. In de rebound was het echter de net ingevallen Peter Post die de gelijkmaker wist te scoren. Tot aan het laatste fluitsignaal werd er niet meer gescoord en moesten strafschoppen de winnaar gaan aanwijzen.

Ajax opende de loterij. Jack van moerkerk scoorde net als Keffa. De tweed Amsterdammer was invaller Jeroen Malotaux. Deze zag zijn schot op de paal uiteenspatten. Mike benutte zijn pingel onberispelijk.

De spanning steeg zienderogen op en rond het veld. Abdelmajid Bouali was trefzeker evenals Jordy. Ook Nick Molenaar, oh nee Lammers, en Sandro Contrucci wisten hun strafschop te benutten. Dat deed ook Ran waarna doelman Lars de laatste en eventueel beslissende elfmetertrap nam. Dat deed Lars uitstekend en liet zijn collega kansloos. Daarmee was het pleit beslecht en wist Fortuna dat zij de halve finale had bereikt.

(Bron:Fortuna-Wormerveer.nl)

Comments are closed.