Zaans toptalent werkt zich in de schaduw op: "Alles is aanwezig om te slagen"

0

Mauro Savastano werkt zich in de schaduw van Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Vaclav Cerny geruisloos op richting het eerste. De zeventienjarige verdediger mocht als vierde veldspeler van Ajax A1 al meetrainen met het eerste elftal en daarvoor heeft hij hard gewerkt.

Ajax investeerde de laatste jaren veel in de eigen jeugdopleiding, maar Savastano begrijpt als geen ander dat alleen hijzelf zijn eigen succes kan bepalen. “Het is allemaal veel luxer geworden en perfect geregeld. Maar je moet het uiteindelijk wel zelf doen. Vrijwel alles is aanwezig om te slagen, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling”, spreekt hij woorden die iemand als Frank de Boer als muziek in de oren zullen klinken.

“Het draait bij Ajax steeds meer om het individu”, legt de back uit op de officiële website van Ajax. “Je eigen ontwikkeling staat centraal. Iedereen draait doordeweeks zijn eigen programma. Door die individuele aanpak ben je als het ware zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. Net zoals een individuele sporter dat doet. Je moet telkens voor jezelf bedenken: wat ga ik vandaag doen, wat heb ik daar voor nodig en wie kan me daar bij helpen?”

De jeugdinternational kent de gevraagde arbeid en professionaliteit om de absolute top te bereiken. “Hoewel alles hier aanwezig is, komt het je als voetballer zeker niet allemaal aanwaaien. Het moet echt uit jezelf komen. Je moet zelf actief met je eigen ontwikkeling en lichaam bezig zijn. Om de top te halen moet je goed voor jezelf zorgen. Op alle vlakken.”

 

Comments are closed.