Ünüvar: ‘Hoop op mijn 17e te debuteren’

0

Naci Ünüvar timmert aan de weg. De talentvolle spelverdeler is pas 14 jaar oud, maar speelde dit seizoen naast wedstrijden voor Ajax O15, ook al voor Ajax O16 en Ajax O17. Reden genoeg om met het talent om tafel te zitten en zijn stormachtige ontwikkeling te bespreken.

Ünüvar heeft dit seizoen grote stappen gezet. ,,Ik hoor met mijn leeftijd eigenlijk in de O15, maar ik ben al doorgeschoven naar de O16, en sinds kort ook naar de O17. Maar mijn wedstrijden speel ik vooral met de O16. Ik speel vaak als nummer 10 of net daarachter op het middenveld.”

Afgelopen december liet Ünüvar nog eens zien waartoe hij in staat is. Op de Hallencup in Duitsland, waar ook jeugdteams van FC Barcelona, FC Bayern München, Borussia Dortmund en Arsenal FC vertegenwoordigd waren, leidde Ünüvar Ajax O15 naar de eindzege. In de finale tegen Dinamo Zagreb maakte hij 3 doelpunten waardoor de Amsterdammers met 4-3 wonnen.

Naast de beker met zijn team, werd hij als aanvoerder ook nog tweemaal persoonlijk onderscheiden. Ünüvar werd verkozen tot beste speler van het toernooi en maakte daarnaast ook de meeste doelpunten, waardoor hij de topscorerstitel pakte, met 26 doelpunten een absoluut record.

De Klassieker
Ook bij Ajax O16 vertolkt het talent direct een leidersrol. ,,Ik ben iemand die mensen aanstuurt in het veld, ik neem mijn team graag op sleeptouw en ik zorg dat iedereen weet wat de trainer wil.” Afgelopen weekend stond Ajax O16 op de Toekomst tegenover Feyenoord. ,,De hele week leefde ik al naar deze wedstrijd toe, want het is Ajax – Feyenoord. Voor de wedstrijd pept iedereen elkaar op. De
meeste jongens zijn extra gemotiveerd omdat het de mini-Klassieker is. Iedereen was er al de hele week mee bezig.”

Ook buiten de trainingen op de Toekomst is Ünüvar vaak met voetbal bezig. ,,Ik vind het leuk om te voetballen met mijn broertje. Ook ben ik vaak met David Neres van het 1e en Danilo Pereira van de O19. Ik heb ze een tijdje geleden leren kennen en sindsdien zijn we vaak samen. We spreken soms af om een potje FIFA te spelen, of ik ga weleens naar ze toe. Communiceren is lastig, want ons Engels is niet perfect. Maar we doen ons best.”

‘De hele week leefde ik al naar deze wedstrijd toe, het is Ajax – Feyenoord’

Duidelijke doelen
Ünüvar speelt al sinds de F1 bij Ajax en is bezig met zijn 7e seizoen op de Toekomst. De creatieve middenvelder heeft duidelijke doelen gesteld. ,,Sinds kort ben ik naar de O17 doorgeschoven en mijn doel is om daar dit jaar een vaste selectiespeler te worden en wat wedstrijden mee te pakken.”

Wanneer we Ünüvar vragen naar zijn voorbeelden noemt hij twee namen: Cristiano Ronaldo en Donny van de Beek. ,,Cristiano Ronaldo omdat hij zo hard werkt. Zijn mentaliteit is niet normaal, daar kijk ik erg tegenop. Bij Ajax zie ik Donny van de Beek als een groot voorbeeld. Hij speelt op mijn positie en is ook een vaste speler in Ajax 1 geworden vanuit de jeugd.”

Ik wil stappen blijven zetten en daarna snel mijn debuut maken in het 1e

Ook over de lange termijn heeft Ünüvar al nagedacht. ,,Ik wil net zo hard blijven werken als nu. Ik wil stappen blijven zetten en daarna snel mijn debuut maken in het 1e. Ik hoop dat ik op mijn 17e kan debuteren in de ArenA.”

Tekst: Ajax.nl/Bram van Beek
Beeld: Ajax.nl

Comments are closed.