Van Gelderen scoort en juicht voor ‘075’

0

Liam van Gelderen scoorde maandagavond voor Nederland en juichte voor Zaanstad. De jeugdinternational van Oranje O17 droeg zijn doelpunt tijdens de kwartfinale van het EK op aan zijn geboortestad: ,,Ik doe iets terug voor mijn vrienden”, zei hij na de gewonnen wedstrijd tegen Ierland.

De ontlading bij de spelers barstte los, nadat Van Gelderen zijn team op voorsprong zette tegen de Ierse leeftijdsgenoten. Omringd door juichende teamgenoten vormde hij het teken ‘075’. Voor Zaanstad. Voor zijn vrienden.

,,Ik woon al mijn hele leven in Assendelft (gemeente Zaanstad, red.) en mijn vrienden steunen mij altijd en overal. Iedereen keek vanuit Zaanstad live naar de wedstrijd. Na mijn doelpunt deed ik iets terug.”
‘Ze zijn trots hè?’

,,Het gebaar was voor al mijn vrienden die ik vanaf kleins af aan ken. Wij helpen elkaar en andere jongens uit de buurt. Na mijn treffer deelden zij massaal de foto van het gebaar op social media. Ze zijn trots hè?”

Yeah! 1-0! Yeah! 1-0!

‘Blij met de beslissing’
De Ajacied zag zijn 1-0 minuten later direct weggespoeld worden (1-1), waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. ,,Ik was helemaal kapot. Dus deze penaltyserie sloeg ik over. Maar heb je die penalty van Brian (Brobbey, red.) gezien? Hij heeft zoveel kracht in zijn benen…”

Daarna kwam de strafschop van Daishawn Redan, hét moment van de wedstrijd. De Ierse keeper stopte zijn beslissende strafschop, maar moest vervolgens vertrekken omdat hij te vroeg van zijn doellijn kwam.

‘Onze ouders waren naar huis, omdat de vakantie voorbij was’

Van Gelderen: ,,Ik zag direct dat de keeper te vroeg van zijn lijn kwam. We zeiden het al voordat de scheids de keeper van het veld stuurde. De grens stak zijn vlag omhoog en Daishawn mocht ‘m opnieuw nemen. Daar waren we heel blij mee.”

‘Familie was al naar huis’
Redan schoot de strafschop binnen en het feest begon, zonder fans. ,,Onze ouders waren allemaal naar huis omdat de vakantie voorbij was. Die moesten gewoon werken.”

Ook Van Gelderen had na het eindsignaal zijn eigen ‘feestje’. ,,Ik had een dopingcontrole. Ik moest gelijk naar een kamer om te plassen, maar ik hoefde helemaal niet. Dus dat duurde een tijdje. Uiteindelijk moest ik met een taxi terug naar het hotel. Ik kwam om 00:00 uur daar aan. Iedereen sliep al. Dus ik heb weinig van het feest meegekregen.”

Ajacieden Van Gelderen (3), J. Timber (15), Q. Timber (10) in de basis.Ajacieden Van Gelderen (3), J. Timber (15), Q. Timber (10) in de basis.

‘Compliment voor Ajax
Van Gelderen was weer terug in het hotel, waar in totaal 5 Ajacieden bivakkeren. ,,Het is een compliment voor Ajax dat er zoveel jongens bij Oranje O17 zitten. We hebben als teamactiviteit voetgolf gespeeld. Redan werd eerste. Ik zit met hem op de kamer. Hij zat ook bij Ajax, maar speelt nu voor Chelsea. We praten soms over leuke dingen die zijn gebeurd bij Ajax. Maar ook over de wedstrijd tegen Engeland.”

‘We kunnen Engeland pakken’

Halve finale tegen Engeland
,,De afgelopen wedstrijd zat er alleen maar Iers publiek. Dat gaat tegen gastland Engeland alleen maar erger worden. Maar mij maakt het niet uit of het publiek voor of tegen is. Ik ga iedere wedstrijd met dezelfde mentaliteit in, dus ook donderdag.”

,,Ik heb alle vertrouwen in ons team. We kunnen Engeland sowieso pakken. We kennen een paar jongens van hun, maar gaan vol van onze eigen kracht uit. Europees kampioen? Als iedereen z’n vorm haalt, moet dat lukken.”

Lees ook: Oranje O17 na dramatische ontknoping naar halve finale

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: UEFA (boven) & Proshots

(Bron:Ajax.nl)

Comments are closed.