KNVB maakt jeugdvoetbal frustrerend voor kinderen

0

Gaat u wel eens naar een jeugdvoetbalwedstrijd kijken? Bij de D of C-jeugd bijvoorbeeld? Het heeft iets surrealistisch. Volgens mij snapt de KNVB niet wat jeugdvoetbal zo leuk maakt. Wat? Wil jij voetballen? Dan zal ome voetbalbond dat eens even zo moeilijk mogelijk maken voor je.

De technische jongetjes die het verschil maakten op de kleinere E-veldjes, zijn ineens verworden tot sukkelaars. Na een schitterende passeerbeweging moeten ze nu ineens 40 meter rennen. Dat doen ze daarna misschien nog 1x en daarna zitten ze kapot en is hun techniek en hun impact op het spel weg. Een hoge voorzet geven van de flanken: driekwart haalt het niet omdat de afstand te groot is en de kracht in hun beentjes nog te gering. Er is geen middenvelder van 11 of 12 die het kan opbrengen om een kwartier, laat staan een wedstrijd van box tot box te spelen. Diep gaan is ook een utopie gezien hun conditionele capaciteiten. Als je van boven op een voetbalveld zou kijken, zie je dat er iets niet klopt.  Alsof het totaal uit zijn verband is getrokken. Dan moet je de jeugdspelers zoeken tussen het vele groen.

Het is meer wachtbal, dan voetbal

Een bal krijgen is een zeldzaamheid geworden op zo’n groot veld. Soms gaan er minuten voorbij voor dat ene balcontact.. Tien balcontacten in een uur zijn voor velen dan ook het maximale. Het is dan ook meer wachtbal dan voetbal. Wat is daar nu leuk aan. Hoeveel beter word je daar nu van? De BBC heeft daar een heel mooi en vooral treffend filmpje over gemaakt. In Engeland alsook in andere landen begrijpen ze blijkbaar wel dat er iets grondig mis is.

Ja, volwassene. Zo voelt een kind zich dus in een goal.

Maar de grootste schlemiel van het veld moet ongetwijfeld de doelman zijn. De grote meneren bij de KNVB haten kinderen die gaan keepen. Die kleine etters.  Anders kan ik niet verklaren waarom kinderen van anderhalve meter groot in een doel worden gezet van 7,32 meter breed en 2,44 hoog. Wie verzint zoiets? De keeper kan alle kanten op stuiterballen, maar hij kan nooit bij de bal. En dan wel een hoop commentaar en hoon leveren aan de kant als ie er weer een doorlaat. Hoe frustrerend en vooral demotiverend moet dat zijn voor een kind? Het is hetzelfde gevoel als je een volwassene in een goal zet van 11 meter breed en 3,5 meter hoog. Ja, dan zien ze het wel en slaat het ineens nergens op…

Talentherkenning, leeftijdseffect

Op een groot veld zijn de grote, vroegrijpe jongens ineens in het voordeel

Je ziet ook ineens hele andere jongens opvallen als het veel kleinere E-veld wordt ingeruild voor het  grote D-veld. Het gaat ineens niet meer om techniek, motoriek en inzicht, maar om groot en sterk. Dan zie je vroegrijpe slungels van 1,75  zich een weg banen tussen een kudde dwergen. Niet omdat ze zo goed kunnen voetballen, maar omdat ze groter en sterker zijn. Ze kunnen iedereen wegduwen, winnen alle duels, kunnen harder schieten, harder lopen en ze worden minder snel moe en kunnen het dus langer volhouden.

Ja, die is goed hoor je dan overal langs de lijn. Soms staat er een scout van een profclub en die schrijf dan zo’n Goliath op.  Het niveau van de talentherkenning in Nederland in een notedop.  Er wordt veel te veel gekeken naar wie er nu vaak letterlijk bovenuit steekt en niet wie de beste kan worden.

Jongens die in januari, februari en maart worden geboren worden 5x zo vaak gescout dan jongens uit de laatste maanden van het jaar. Omdat ze groter en sterker zijn. Dat heeft niets met voetbaltalent te maken.

Ik stond onlangs bij PSV-Ajax onder 15 te kijken. Bij Ajax scouten ze zo te zien bijna alleen maar vroegrijpe jongens. Jongens van 14, amper 15 jaar die tegen de 1.80m zijn en zo sterk als een beer. Geen wonder dat PSV de wedstrijd verloor. Maar niet omdat de Ajacieden beter konden voetballen. Integendeel, voetballend was het bij Ajax heel matig. Vooral het inzicht en de keuzes waren vaak een drama. Maar ja, ze lopen alles en iedereen omver en torenen overal bovenuit.  Over 2-3 jaar wil ik deze wedstrijd nog wel eens zien…

96% van al die jongetjes haalt nooit het eerste
Als al die vroegrijpe jongens straks 18 zijn, zijn ze al die fysieke voordelen kwijt. Omdat de rest ze dan heeft ingehaald en ook groot en volgroeid is. Dan blijken die gasten helemaal niet meer zo goed te zijn en komen hun technische, taktsiche en mentale tekortkomingen ineens naar boven. Het is niet zo verwonderlijk dat 96% van al die gescoute jongetjes van alle profclubs nooit het 1ste haalt.

De KNVB is daar mede schuldig aan door de grootte van de velden, de goals en de grootte van teams  niet aan te passen aan de leeftijden. Zo werkt de KNVB een totaal verkeerde talentherkenning in de hand en blijf je zaken als het leeftijdseffect behouden bij de jeugd. Hoeveel talent is er op die manier niet ontdekt?

In heel veel landen om ons heen hebben ze die misvatting al jaren geleden erkend en aangepakt. Daar speelt de F 2 tegen 2 of 3 tegen 3. De E speelt 4 tegen 4 of 5 tegen 5 en de D is 7 tegen 7 of 9 tegen 9.  Daar draait het bij de jeugd vooral om het echt leren voetballen. Dat leer je door zoveel mogelijk balcontacten. En die krijg je door in kleinere teams te spelen op kleinere veldjes. Zo leer je snel handelen in een kleine ruimte en wordt de focus gelegd op zaken als techniek, tactiek en motoriek en niet meer op fysiek.

De KNVB moet wakker worden en de hele opzet van het jeugdvoetbal op de schop gooien. Niet alleen voor het plezier van de kinderen in het veld, maar ook om een betere talentherkenning te realiseren en zo het Nederlandse voetbal uit het slop te trekken.

(Bron:Daardan.nl)

Comments are closed.