Het is nooit te vroeg

0

Ja Ja … Al mijn trouwe voetbalhomey’s en voetbalhomegirls.

Welkom bij weer een nieuwe editie van onze wekelijkse column Zaanse Helden, waar we jonge talentvolle voetballers uit de Zaanstreek in de spotlight zetten. De man die wij deze week zijn welverdiende shine gaan geven is niemand minder dan…

Oguzhan Özyakup

Laten we in het kort, zijn nu al mooie carriere even samenvatten.

In Turkije bekend als Ozhan, of Ozzie zoals zijn coaches en teamgenoten hem noemen. Is 24 jaar, geboren, getogen en opgegroeid in Zaandam, Noord-Holland omgeving Poelenburg/Peldersveld. Deze turkse broeder is al op jonge leeftijd actief op hoog niveau in de voetbalwereld, en we kunnen nog veel meer van hem verwachten.

Even terug naar het begin…

Het begon voor ‘Ozzie’ bij vv ZTS een amateurclub in de Zaanstreek, Daarna vertrok hij naar… En daar is die club weer Hellas Sport, daar moest je gewoon spelen als kleine jongen zeker als je uit de omgeving van de Zaanstreek kwam.

Om naam en indruk te maken, was Hellas Sport the place to be! Dat gold dus ook voor de kleine Oguzhan, met de skillz die deze man beheerst zou het alleen een kwestie van tijd worden dat hij zou worden opgemerkt door de topclubs en AZ Alkmaar was de eerste club die scherp was en hem in 2005 binnen haalde. Eerst in de C2 om even in te komen zeg maar, maar daarna was t gelijk vlammen in de C1, B1, en A1. Hij heeft daadwerkelijk alle mogelijke teams meegemaakt.

Of AZ dit talent lang binnen kon houden was natuurlijk de grote vraag waar zelfs Marcel Brands en Dirk Scheringa, de toenmalige voetbalbazen van AZ ook geen antwoord op hadden, er werd ‘Ozzie’ al een aanbod gedaan op 15 jarige leeftijd door topclub Arsenal. Die hij in eerste instantie nog weigerde maar een jaar later met alle liefde natuurlijk accepteerde ! Iets wat al in de lucht hing ging dan toch echt gebeuren en in 2008 verkaste hij naar London voor zijn grote avontuur bij Arsenal.

Arsenal
Oghuzan speelde in de jeugd van Arsenal en werd in zijn debuutjaar 2008-2009 kampioen in de Premier Academy League en hij won datzelfde jaar ook de Youth FA Cup.
De beroemde FA Cup! Het oudste toernooi voor clubs in de wereld maar dan voor de jeugd om maar even een statement te maken. Hij pakte dus gelijk een dubbele prijs in zijn debuutjaar en het seizoen daarna, 2009/2010 om precies te zijn werd hij gewoon nog een keer kampioen.
En dit gebeurde allemaal in 2 jaar in de jeugd bij Arsenal en de hoop op een plek bij de selectie kwam steeds dichterbij.
Maar na 2 jaar gewacht te hebben moest het nu toch echt gaan gebeuren, hij heeft zelfs nog even getwijfeld om gewoon vamos weg…en loesoe te gaan maar Arsenal en Coach Wenger gaven hem vertrouwen en hij bleef. Na een paar keer bij de selectie gezeten te hebben en die ene invalbeurt uitgerekend de Carling Cup … Zegt je niks denk ik, en tegen wie ze speelde al helemaal niet dus die moeite bespaar ik ons… Hij gaf wel een assist in die match maar dat was helaas het enige lichtpuntje. Ik denk dat hij een ander debuut voor ogen had die mooie droom bij Arsenal heeft totaal verkeerd uitgepakt en dat is echt jammer en zonde maar hij heeft wel veel ervaring opgedaan. Veel geleerd, is fysiek en mentaal absoluut sterker geworden en daar plukt hij nu de vruchten van! Hij had even een terugval, maar is weer keihard opgestaan. Waarom hij uiteindelijk niet bij Arsenal is doorgebroken kan aan veel factoren liggen.. Teveel concurrentie? Teveel druk? We zullen het nooit weten. Het is ook niet belangrijk meer, maar wat wel belangrijk is waar speelt ‘Ozzie’ Ozyakup nu? En hoe doet hij het daar? Na al zo jong bij een topclub te hebben gespeeld.

Besiktas
In 2012 maakte Özyakup twee belangrijke keuzes. Vanaf Oranje Onder-15 tot en met Oranje Onder-19 kwam hij uit voor Nederlandse jeugdelftallen, maar uiteindelijk besloot hij zijn voetbal nationaliteit definitief te veranderen. Hij ging spelen voor Turkije. “Een keuze op basis van trots en familie”, zegt hij.
Later dat jaar besloot hij ook op clubniveau zijn geluk te beproeven in zijn vaderland. Terwijl Van Persie van Arsenal naar Manchester United ging, stapte Özyakup over naar naar de Turkse topclub Besiktas.
In de Turkse Super Lig laat ‘Ozzie’ elk weekend zijn kunsten zien, simpel en alsof er niks gebeurd is, speelt hij als een routinier op het middenveld! Kijkend naar zijn statistieken die geen sprookjes zijn, is deze man gewoon zwaar goed bezig daar in Turkije met in totaal, bijna 150 officieel gespeelde duels, 24 goals en 32 assists in competitie, beker, en in Europa. Daar komt nog bij dat Oguzhan, nu als 24 jarige al bezig is aan zijn 5e seizoen bij Besiktas, waarmee hij kampioen werd in 2015/2016.
Wij hebben hier maar 1 woord voor  “Magisch” …Wat heeft deze broeder nog meer in petto?!

Ozyakup laat het spel simpel lijken
Hij is een aanvallend ingestelde middenvelder, speelt vaak op de linkerkant maar hij kan eigenlijk op het hele middenveld voor dreiging zorgen, met de skills die hij heeft zorgt hij constant voor verwarring bij de tegenstander, hij heeft een sterke balcontrole, hij leest en anticipeert het duel met slimheid en snelheid.
Altijd scherp bij de kans die toch wel komt anders dwingt hij dat zelf wel af met een solo en hoe hij dan afmaakt is gewoon een symfonie. Hij is voornamelijk een rechtsbenig maar schiet ze net zo makkelijk met links in het mandje.
‘Ozzie’ wordt door zijn techniek en magische dribbel vergeleken met Zinedine Zidane, wat absoluut een sterk gebaar is, maar ik vind persoonlijk dat hij meer op Mesut Ozil lijkt qua speelstijl. Waarom? Zijn korte snelle bewegingen, de manier hoe hij schakelt en draait, de bal kort onder zich houdt en daaruit ook vaak scoort. Tegen Bursaspor, Kayserispor, tegen zowat elke spor heeft ‘Ozzie’ wel een mooie goal geprikt! Google het gerust zak chips, frisje erbij en genieten”.

In een interview met VI spreekt oud prof Fuat Usta lovende woorden over Ozyakup.

‘Ozan is enorm balvaardig, daardoor lijkt zijn spel heel simpel’, weet Fuat Usta, oud-prof van onder meer Fortuna Sittard en in de periode 2010/11 assistent van Guus Hiddink bij de Turkse ploeg. In die periode was Özyakup nog jeugdspeler van Arsenal, dat hem op vijftienjarige leeftijd had weggeplukt bij AZ. ‘Dat simpele spel is eigenlijk waar ze in Turkije niet zo weg van zijn. Fans houden vooral van spelers die acties maken, aan de bal direct voor hun kans gaan.’

‘Maar Ozan heeft zich niet van de wijs laten brengen. Hij komt graag aan de bal om het spel te maken, maar is altijd een echte teamplayer gebleven. In Turkije valt hij wel te vergelijken met Tugay, de vroegere vedette van Galatasaray. Al is zijn spel gaandeweg wel iets veranderd, waardoor hij méér goals en assists levert. Als nummer 10 is hij ook in staat over de spits heen te gaan.’

Een doorbraak bij Arsenal bleef uit, na twee bekerduels en enkele bankbeurten mocht Özyakup in 2012 vertrekken. Usta: ‘Destijds heeft hij de juiste beslissing genomen door te kiezen voor Besiktas, een club die bereid is te investeren in jonge spelers. De afgelopen jaren heeft Ozan een grote ontwikkeling doorgemaakt. En daarnaast heeft hij het geluk gehad dat de Turkse ploeg steeds meer ruimte biedt aan talenten. In het verleden werd lang vastgehouden aan grote namen. Maar inmiddels kun je ook Ozan wel tot de grote spelers van Turkije rekenen.’

Als we alles op een rijtje zetten wat is dan conclusie?
Deze jongen heeft een grote toekomst voor zich en hopelijk kan hij nog verder komen en verder groeien om een nog betere speler te worden dan dat hij nu al is. Afgelopen zomer waren er geruchten van interesse vanuit Italië. Wellicht zit er nog meer in voor ‘Ozzie’. Al heeft hij zijn gekste en tot nu toe zijn enige goal voor Turkije als international al gemaakt. En tegen uitgerekend wie? Jawel… het Nederlands elftal. Het is nooit te vroeg om uit Nederland te vertrekken. Er lijden meerdere wegen naar Rome. Dat is het gekke en mooie aan voetbal. De rest is historie.

Geschreven door: Julio Rossonero

Comments are closed.