Onderschat, Brandley Kuwas

0

Een speler die met rugnummer 17 speelt, maar die voor mij en vele anderen een duidelijke nummer 10 is. De speler waar het hier allemaal om draait is Brandley Kuwas. Een kleine introductie voor een speler met een grote toekomst voor zich: Geboren te Hoorn, Noord Holland, 24 jaar, opgegroeid en woonachtig in de Zaanstreek waar vele talenten vandaan komen. Daarover meer in de volgende reeks van het Zaans Soccer Talent Talk.

Voor Brandley begon het eigenlijk bij RCZ te Zaandam, maar daar heeft hij in werkelijkheid nooit een competitieduel gespeeld. Het begon eigenlijk bij het voormalige Zaanse topclub Hellas Sport; het grote doorgeefluik van jonge voetballers sinds jaar en dag. De club waar je als jong voetbaltalentje de absolute kans had om jezelf in de kijker te spelen. Ik heb er zelf ook gespeeld, maar ik heb ondanks dat mijn carrière helaas niet zo succesvol was wel de klappen van de zweep en de werkwijze meegemaakt.

Hellas Sport was on da rise om het zo maar even te zeggen. Vooral eind van de jaren ’90 en aan het begin van 2000 tot ongeveer 2005. Vele bekende namen zoals Stefano Denswil, Oğuzhan Özyakup, Mikail Rosheuvel en Darryl Lachman hebben voor Hellas Sport gespeeld. Vele andere jonge spelers zijn via deze club doorgebroken en hebben daadwerkelijk die stap naar een Ajax of AZ gemaakt.
Het avontuur bij de club waar dus ook Brandley 3 jaar voor heeft gespeeld, 2e jaars D1 om precies te zijn, verliep helaas anders, want volgens AZ was hij te klein en kon hij zich niet snel aanpassen aan de omschakeling die op jonge leeftijd al vereist is.
Voor Brandley was het evengoed een fijn avontuur om als jonge voetballer zoveel ervaring op te doen mede door de vele toernooien die hji heeft gespeeld tegen grote clubs. Kortom veel geleerd, veel gespeeld, aangewezen aanvoerder, het was gewoon een goede tijd qua ontwikkeling, maar hij moest door naar de volgende fase in zijn carrière.

Na zijn tijd bij AZ streek hij weer neer in de Zaanstreek. Hij heeft tussendoor zelfs nog even zaalvoetbal gespeeld, maar vond zijn geluk terug op het grasveld. Ditmaal bij een club die al tijden een goede reputatie heeft in de Zaanstreek qua goed spelersbeleid; KFC te Zaandijk. Na een sterke periode weet hij in 2012 de interesse te wekken van Jupiler League Club; FC Volendam. Het avontuur in Volendam duurde 3 jaar en was voor Brandley wederom een leerzame periode. Zijn toenmalige en naar eigen zeggen zijn favoriete coach Hans de Koning (hedendaags coach van Go Ahead Eagles) heeft volgens Brandley van hem een echte man gemaakt en hem die winnaars mentaliteit meegegeven in zijn verdere, maar toen nog prille carrière. Dat is nu steeds meer zichtbaar; de echte killer voor het doel, de wilskracht om door te zetten waar anderen zouden stoppen.
Zijn statistieken spreken voor zich. Met iets meer dan 100 officieel gespeelde wedstrijden voor FC Volendam, waarin hij respectievelijk 15 keer scoorde.

Het begon toen ook voor mij al erg duidelijk te worden dat deze jongen een goede speler is en nog vele malen beter gaat worden. Kijkend naar de vele samenvattingen (toen nog op de vrijdagavond op die ene zender waar het werd uitgezonden zonder reclame) was het al goed zichtbaar dat deze jongen stappen zou gaan maken. Zijn snelheid, fantastische acties als rechtsbuiten, durf en souplesse. Wat hij allemaal met de bal deed ging met een hoog tempo vooruit en het was weer een update voor zijn ontwikkeling. Hij werd belangrijker voor de ploeg en met zijn vele basisplaatsen werd hij een vaste waarde in het team van De Koning.

Na die 3 jaar kreeg hij de kans om een stapje hogerop te gaan en in de zomer van 2015 tekende hij een 2-jarig contract bij Excelsior Rotterdam, die zich in dat seizoen 2015/2016 wisten te handhaven in de Eredivisie onder coach Alfons Groenendijk.
Kuwas speelde dat jaar alle 34 competitie duels, maakte helaas maar 4 doelpunten en had een aantal goede assists. Hij kreeg steeds meer en meer de status van een belangrijke basisspeler, alleen jammer dat Alfons Groenendijk dat later pas begon waar te nemen. Het was al gauw duidelijk dat Kuwas het maar bij dat ene jaartje Excelsior zou houden.

Op 23 mei 2016 tekende Kuwas een 3-jarig contract met een optie voor nog een seizoen bij Heracles Almelo en de verwachting is dat hij gaat excelleren. Wat hij ook doet!
Elk weekend speelt hij gewoon ronduit fantastisch. Hij wordt zwaar onderschat in zijn kunnen, want wie van voetbal houdt en niet ziet dat Kuwas een groeibriljant is houdt dus niet van voetbal.
Zijn huidige coach John Stegeman heeft dat gelukkig wel gezien en hij start dan ook altijd in de basis. Met attractief, gevaarlijk spel, waar constant dreiging vanuit gaat, op rechts vaak voor gevaar zorgt, of ook heel vaak naar binnen trekt om daarna uit te halen met zijn sterkere linkerslof. De fabelachtige doelpunten die hij maakt (en nog gaat maken) zijn een ware sensatie en beginnen steeds meer op een 3 gangen menu te lijken. Je kan er alleen maar van smullen; klasse gewoon!

Heracles zit goed in elkaar en heeft een goede basis met een goede selectie, maar na het vetrek van Tannane en Bel Hasani misten ze toch wel de creativiteit. Die vacature heeft Kuwas goed ingevuld.
Brandley is een van de dragende spelers van het team geworden en heeft zich in een korte tijd opgewerkt tot onmisbare kracht. Toch vind ik persoonlijk dat Kuwas op nummer 10 beter uit de verf zal komen en zijn kwaliteiten beter zal kunnen benutten. Zijn sublieme steekpass en oog voor ruimte en detail mag niet meer onderschat worden!
Hij kan het spelletje goed lezen en heeft oog voor visie. Persoonlijk denk ik dat het nog beter en bevorderlijker zal zijn voor de aanvoer van de spitsen en vleugelspelers. Hij denkt snel, handelt scherp en als hij eenmaal constanter op die bewuste nummer 10 positie gaat spelen, daar meer ervaring op gaat doen, zullen wij als fans en voetballiefhebbers pas echt goed zien wat Brandley Kuwas allemaal kan.

Conclusie
Brandley Kuwas heeft een grote toekomst voor zich en hij kan zich bij Heracles goed blijven door ontwikkelen, zodat hij weer een stap hogerop kan komen.
De volgende stap?
Ik vind persoonlijk dat Feyenoord een hele mooie en goede stap voor hem kan zijn, aangezien Kuwas, Stadion de Kuip het mooiste en meest sfeervolle stadion van Nederland vind om in te spelen. Het lijkt mij de optimale kans om hogerop te komen hier op de Nederlands velden, maar ook in Europa.
Qua sportief en op menselijk vlak kan hij daar alleen maar meer vooruit op gaan en alleen maar beter van worden.

Brandley Kuwas; de onderschatte speler die speelt met nummer 17, maar in feite een pure nummer 10 is. We blijven hem volgen.

Geschreven door Julio Rossonero

Comments are closed.