Sierhuis blijft verbazen

0

In de rubriek “Ajax’ kweekvijver” zoomt Ajax Showtime elke week in op de jeugdopleiding van Ajax. Anderhalf jaar geleden verdiepte ik me voor het eerst een beetje in de nog prille carrière van Kaj Sierhuis.

Als topscorer van de jeugdopleiding groeide de interesse in zijn persoon vanuit de buitenwacht en ook bij mij. Ik had de eer om eind 2016 met mijn collega een groot achtergrondverhaal te maken over de spits, maar zelfs daarna blijft hij mij nog steeds verbazen. Dinsdagavond in de Youth League voegde hij wederom twee treffers toe aan zijn totaal, maar vooral buiten die goals viel hij op. Het is inmiddels een bekend verhaal, dat van Sierhuis en zijn zaakwaarnemer Nikkie Bruinenberg. Ze spraken vorig seizoen af dat Sierhuis er veertig moest maken om een etentje te verdienen. De teller stokte bij 37 en dus werd de inzet voor dit seizoen verdubbeld. Inmiddels staan er alweer 25 treffers achter zijn naam in vier verschillende competities. In de Eredivisie voor A-junioren, in de Nike Cup, de Youth League en in de Jupiler League… Hij scoorde overal. 62 goals in anderhalf jaar tijd, je hoofd gaat er van duizelen. Bruinenberg telde dinsdag ook mee, maar over een etentje maakt hij zich kennelijk geen zorgen. ‘Hij had er drie moeten maken, hij had die bal door het net moeten jagen bij die stift.

Het tekent de instelling. De familie Sierhuis leeft voor de goals van Kaj, maar zijn agent zal vast ook wel tevreden zijn met de enorme ontwikkeling die de aanvaller blijft doormaken. Dood en begraven leek hij, toen hij in april 2015 als middenvelder op de Future Cup moest spelen. Hij werd het seizoen erna vijfde spits, vierde spits, derde spits, tweede spits en uiteindelijk de nummer een in de punt. Hij maakte goals, uit alle hoeken en standen, van intikkers tot weergaloze volleys, hij kreeg een contract, maar de vraag in de topics op het internet bleef altijd: “Kan hij het ook op het hoogste niveau?

Het is een vraag waar Sierhuis waarschijnlijk wel mee heeft leren omgaan. Toen hij aan de lopende band scoorde in de middenbouw vroegen mensen zich af of hij het ook in de bovenbouw zou kunnen. Toen hij daar begon te scoren, werd er getwijfeld of hij het ook zou doen in de Jupiler League. Nu hij daar al drie keer scoorde in slecht 359 speelminuten rest de vraag of Sierhuis dan daadwerkelijk de spits van de toekomst is voor Ajax. Is hij buiten zijn goals goed genoeg? Is hij de opvolger van Kasper Dolberg als nummer negen?
Ikzelf neig steeds meer naar “ja”. Ik snap de twijfels, want is Sierhuis net zo explosief en technisch onderlegd als Dolberg? Kan het spelletje van Ajax aan hem worden opgehangen in een bomvolle Amsterdam ArenA? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom niet. Simpelweg omdat Sierhuis op de momenten dat twijfel misschien toeslaat, steeds weer dingen doet die je niet meteen bij hem verwacht. Is het niet met goals, dan is het wel met de manier waarop hij zich manifesteert op het veld. Want buiten een goalgetter wordt hij meer en meer een complete spits.
Sierhuis heeft namelijk een veel functioneler techniek dan menigeen denkt of dacht. Bij Jong Ajax gooit hij zonder twijfelen een “Zidane” uit de heupen, maar veel belangrijker: hij geeft bijna alle acties een goed vervolg. Hij kan een kopduel winnen, hij kan zijn lichaam erin zetten en vanuit daar kan de ploeg voetballen. Sierhuis wacht daarbij niet (meer) af, maar doet actief mee met de aanval. Hij trekt regelmatig weg uit de spits en zet op links of rechts een aanval op of hij loopt niet in de bal, maar diep, zoals bij de genoemde stift in de slotseconde tegen Dinamo Kiev. Combineer dat met een natuurlijk gevoel voor positie en een hoog arbeidsethos en mijn “ja” van zojuist is misschien al wat beter te verklaren.
Sierhuis is geen gazelle zoals Dolberg, maar hij heeft wel enorm veel eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat hij straks daadwerkelijk in de ArenA speelt. Ik sluit niet uit dat Peter Bosz hem er begin volgend seizoen al bij neemt, gewoon om even te kijken. En wie weet wat er dan kan gebeuren? In 2015 vergeleek ik hem een keer met Harry Kane en misschien is dat wel een steeds treffendere vergelijking. Net als Kane heeft Sierhuis dat geblokte en daarmee misschien wel altijd een beetje de schijn tegen. Maar net als Kane blijft Sierhuis vooralsnog steeds weer verbazen.

Geschreven door: Bram van der Ploeg
(Bron:AjaxShowtime.com)

Youth League

Ajax wist zich dinsdagavond te plaatsen voor de kwartfinales van de Youth League ten koste van Dinamo Kiev (3-0) en Kaj Sierhuis was weer de grote man. De spits was met twee treffers heel belangrijk voor zijn ploeg. Tegenover ELF Voetbal is coach Aron Winter lovend over de doelpunten en het harde werken van zijn aanvaller. ‘Kaj is Kaj. Hij heeft net een grote stap gemaakt. Van de A1 naar Jong Ajax. Daar, tegen een hogere weerstand, zal hij zich nog beter gaan ontwikkelen. De tijd zal leren hoe goed hij is. Vooralsnog is hij een talent, maar Kasper Dolberg is een groot talent’, vervolgt Winter. ‘Voor Kaj is nu de tijd aangebroken dat hij zich nog verder moet ontwikkelen. Hij moet completer worden. Dit is een heel ander niveau dan het eerste. Als hij voor de goal komt is hij dodelijk, maar ik vind dat hij meer rust moet brengen als hij elders op het veld wordt aangespeeld. En hij lijdt nog te veel balverlies. Ja ik weet het, er wordt veel gevraagd van een Ajax-spits. Maar Kaj moet dat aankunnen. Hij loopt hier bijna zijn hele leven rond. Weet wat er hier wordt gevraagd van een spits.’ ‘Ik weet nog steeds niet precies wat nu een echte Ajax-spits is’, reageert Sierhuis. ‘Daar verschillen de meningen over. Voor mij is een spits iemand die scoort, dat is het allerbelangrijkste. Je kun ontzettend goed meevoetballen, maar als je niet scoort heb je toch echt een probleem. Kasper is ook een ander type spits. Hij is meer van de bal krijgen, een actie maken en dan scoren. Ik ben meer een type Olivier Giroud. Die scoort veel met onetouch-goals. Dus voorzetten in een keer afmaken. Soms is het een simpele goal, soms een mooie. Hoe die bal erin gaat doet er niet toe, je moet er gewoon staan. Dat is ook mijn spel.’

(Bron:AjaxShowtime.com)

Comments are closed.