Wim Jansen vermorzelt plan KNVB

0

Het Nederlandse voetbal wil terug naar de top, maar dreigt onder leiding van de KNVB de verkeerde afslag te nemen, zegt Wim Jansen. De man die twee WK-finales speelde, het totaalvoetbal in de jaren ’70 hielp ontwikkelen en bij de jeugdopleiding van Feyenoord coach van jeugdtrainers is, vindt het veranderen van de onderbouw naar de Twin Games (gesplitste teams op kleinere velden of kwart veldjes) ‘bijna onaanvaardbaar’.

 ,,We veranderen de basis van onze talenten. Waarom? Het huidige systeem van 7 tegen 7 (half veld), 9 tegen 9 (van 16 meter tot 16 meter-lijn) en vervolgens 11 tegen 11 (heel veld) is het allerbeste.”

Maar de KNVB wil dat kinderen op jonge leeftijd zo lang mogelijk op kleine veldjes actief zijn. „Als je veel balcontacten wil, geef je ze op de training allemaal een bal. Dat is deeltraining. Doen we in de opleiding ook. Maar de wedstrijd is leidend. Of je nu 7 jaar of 10 jaar bent, de wedstrijd bepaalt hoe goed je bent. De dingen die je in een wedstrijd niet beheerst, daar ga je op trainen. Niet de training bepaalt de wedstrijd, maar andersom”, aldus Janssen.

,,En wat is de werkelijkheid? Op het grote veld heeft er slechts één de bal, en 21 man niet. Het spel zonder bal, het bewegen en het invullen van ruimte is zó belangrijk. Fysiek en mentaal zijn factoren die altijd ondergeschikt zijn aan voetbal. Als je niet kan voetballen, houdt alles op. Techniek, tactiek en samenspelen zijn de ingrediënten die leidend zijn voor topvoetbal.”

[totalpoll id=”15455″]

(www.telegraaf.nl)

Comments are closed.