Tegenslagen maken je sterker

0

Miguel Pijpker, geboren Zaandammer, begon op zijn zesde met voetballen. Hij groeide op in Oud West tegenover de Verkade fabriek en is daar nooit weggegaan. Voordat hij bij een club mocht voetballen moest eerst zwemdiploma A en B worden gehaald. Zijn eerste team was de F5 van VVZ. In zijn eerste jaar werd direct het kampioenschap behaald. Het seizoen dat daarop volgde speelde Miguel in de E2, maar werd vaak doorgeschoven naar de D1.

Eerste periode bij Ajax

Ik begon in de E1, dat jaar speelde we tegen D-junioren op een groot veld. Gescout als rechtsbuiten, maar je wordt daar vaak een of twee posities terug gezet. Ik ben geëindigd als middenvelder. Aan het eind van het seizoen werd het team gesplitst in de D2/D3. Ik kwam in de D2 terecht en onder leiding van Bryan Roy ging dat prima. Een jaar later kreeg ik Frank de Boer in zijn debuutjaar als trainer van de D1. Je merkte echt dat het zijn eerste jaar was. Hij had moeite met communiceren en het overbrengen van zijn kennis. Hij zette mij rechtshalf en zelfs rechtsback. Ik pendelde tussen die twee posities. Dat jaar werd ik met Brahim Darri en nog 2 spelers terug gezet naar de D2. Teken dat ik m’n best moest doen. Toen kreeg ik last van groeipijnen onder m’n knie. Dus heb ik drie a vier maanden niet gevoetbald en aan het eind van het seizoen hoorde ik dat ik weg moest. Dat kwam wel hard aan. Er was eigenlijk nog niks aan de hand, maar toch zie je je droom voorbij schieten. Dat terwijl zoveel boys er via andere clubs ook gewoon zijn gekomen.

Schermafbeelding 2016-04-05 om 11.31.43

Terugknokken via Haarlem

Er waren een aantal clubs geïnteresseerd en omdat Haarlem in die tijd de satellietclub was koos ik voor Haarlem. Ik pendelde toen met Danny Been, want mijn ouders konden me niet altijd brengen. Danny Been keepte in die tijd bij Haarlem en woonde in Westerwatering. Daar begon ik in de C2. Ik kreeg mijn plezier weer terug en kwam al snel in de C1 terecht. Ik werd aanvoerder. Daar stond ik spits en scoorde veel. Ik had meer plezier bij Haarlem dan bij Ajax. Het was vrijer en je kon gewoon je ding doen. Ik ging veel beter spelen, stond in de spits en dat ging erg goed. Ik maakte veel doelpunten. We speelden gewoon in de competitie met Ajax, Heerenveen, AZ, etc. en deden dat als underdog lang niet slecht! Aan het einde van het seizoen mocht ik stage lopen bij Ajax.

Tweede periode bij Ajax

Dat ging erg goed en na het gesprek met destijds Hoofd Jeugdopleiding Jan Olde Riekerink (nu interim trainer/HJO Galatasaray, red) mocht ik weer terug komen bij Ajax. Ik kreeg te horen dat het op een hand te tellen is hoeveel spelers weg zijn gegaan en weer zijn terug gehaald. Onder andere Gregory van der Wiel heeft in zijn carrière dezelfde route bewandelt.

Op dat moment was ik heel blij dat ik terug mocht komen, maar achteraf had ik het liever niet gedaan. Ik begon in de B2 en kwam daar bijna al mijn oude teamgenoten weer tegen. Het voelde alsof ik niet weg was geweest. Na een half jaar raakte ik geblesseerd. Ik kwam een keer knie op knie en hield daar een botsplinter aan over in mijn knie. In het begin wist niemand wat het was en waar de pijn vandaan kwam. Het duurde lang voordat we erachter kwamen wat de oorzaak was. Op een MRI scan zagen we een stukje bot uitsteken. Dat hebben ze in het VU weggezaagd en kreeg ik te horen dat ik binnen een half jaar weer fit was. Uiteindelijk duurde het allemaal een jaar voordat ik weer op het veld stond. Ik ben geblesseerd het volgende seizoen ingegaan. Daar kwam ik in de B1 terecht onder Robin Pronk. Die stond bekend als een strenge trainer en de meeste spelers waren dan ook bang voor zijn gezag. In de voorbereiding speelde ik wel weer wedstrijden maar had ik nog veel last van de wond die ik overhield aan de operatie. Na een onschuldig dagje strand had ik weer een dikke knie en ik bleef zo nog een half jaar lang door sukkelen. Uiteindelijk speelde ik pas weer 3 maanden voor het einde van het seizoen. Ik had in die tijd een aardige achterstand in mijn ontwikkeling vergeleken met mijn ploeggenoten en dat kreeg ik aan het eind van het seizoen dan ook te horen. Het was einde verhaal bij Ajax en ik moest vertrekken.ajaxb2

De keuze voor KFC was verrassend in die tijd, waarom geen andere BVO?

Als je weg word gestuurd bij Ajax staan er natuurlijk altijd een aantal clubs in de rij om je op te pikken. Ik hoor mijn trainer zo nog zeggen; We kunnen Volendam of Almere City voor je bellen dat je daar graag naar toe komt. Ik kon daar naartoe zonder stage periode. Maar ik wilde mezelf zo graag bewijzen en niet direct een niveau lager spelen. Heerenveen had ook interesse en ik wilde dat eerst proberen. Ik heb daar een week stage gelopen. Ze vonden mij een goede voetballer maar niet beter dan de spelers die daar al zaten. In die tijd sprak ik regelmatig met een goede vriend Jessey Kuiper, die speelde bij FC Volendam. Hij vroeg mij steeds of ik al wist of ik voor Volendam ging kiezen en zijn trainer wilde mij er graag bij hebben. Maar ik wachtte op het antwoord van Heerenveen en toen ik daar werd afgewezen heb ik direct contact opgenomen met FC Volendam. Helaas hadden zij net de selectie rond en konden mij er niet meer bij nemen. Hetzelfde gold voor Almere City en ik had dus nog steeds geen nieuwe club gevonden.


Op dat moment had KFC de hoogst spelende jeugdteams en koos ik ervoor om dichtbij huis te gaan voetballen. Ik kwam daar in de A1 en dat was voor mij een hele omschakeling. Ik speelde zeven jaar bij een BVO club en was gewend dat alles perfect geregeld werd. Dit was toch wel heel anders en het niveau lag natuurlijk ook een stuk lager. Ik kon vaak trainen op halve kracht en dat deed mijn eigen vorm niet goed. De hoofdtrainer van KFC was in die tijd Chris Dekker en hij liet mij al snel doorstromen naar de selectie. Ik trainde vaak met de selectie mee en speelde af en toe ook mee, maar ik heb het seizoen wel gewoon afgemaakt in de A1. Het jaar daarop was ik tweedejaars A-junior, maar ik sloot na onderling overleg met de trainers aan bij de selectie. In het begin ging dat erg goed, maar later raakte ik uit vorm en kwam ik niet meer uit die vormdip. Mijn vertrouwen was op een gegeven moment helemaal weg. We besloten dat ik weer in de A1 ging voetballen. Daar kreeg ik weer een beetje mijn vertrouwen terug.

ADO’20…

Op een gegeven moment kreeg ik een belletje vanuit Heemskerk. ADO’20 had een samenwerkingsverband met Heerenveen en kreeg vanuit Friesland te horen dat ik was afgetest maar dat ze mij nog steeds volgden. Ik mocht op gesprek komen en we kwamen er al vrij snel uit. Dat zelfde jaar kwamen Zaankanters Aaron Bruijn en Ferry Heijnis ook naar Heemskerk. In het eerste seizoen pendelde ik tussen het eerste en het tweede team, waar ik voornamelijk in het tweede elftal mijn wedstrijden speelde. In het tweede seizoen scheurde ik mijn kruisband in de voorbereiding en tot nu toe heb ik geen wedstrijd meer gespeeld.

c211a7e3-bf5e-21f0-43a2-461fdf1b3a5e

Ben je nu fysiek weer in orde?

In principe ben ik fysiek wel weer in orde. Ik train veel voor mezelf, maar conditioneel heb ik nog wel een achterstand. De fysiotherapeut heeft mij verteld dat mijn periode bij Ajax het herstel goed heeft gedaan en dat ik hierdoor na twee maanden alweer dingen kon doen die de meeste mensen pas na vier a vijf maanden konden doen. We lopen dus voor op schema, maar nu is het belangrijkste dus dat ik ook conditioneel weer topfit word. Volgens de fysio zou ik wel al bij het tweede elftal op de bank kunnen zitten en invallen als dat nodig is, maar ik moet mentaal de stap nog gaan zetten om dit te doen. Op dit moment ben ik nog te bang dat wanneer ik nu weer ga voetballen, ik weer snel geblesseerd raak.

Tegenslagen en mentale weerbaarheid

Ik was tot voor een paar maanden geleden altijd een vrij negatief persoon ook al had ik dat zelf nog niet door. Ik heb dan ook een hoop negatieve dingen meegemaakt in mijn leven. Toen ik in mijn eerste periode bij Ajax zat bijvoorbeeld werd er leukemie geconstateerd bij mijn zusje, waardoor mijn thuissituatie heel anders is geworden toentertijd. Zij heeft dit gelukkig wel overleefd. Ook ben ik meerdere keren geblesseerd geraakt en in de voorbereiding bij ADO’20 kwam ik terug van vakantie met brandwonden, overgehouden aan een incident in een club waarbij mijn t-shirt in brand vloog. Daarna heb ik een tijdje in een erge depressie gezeten en ik liep ook bij een psycholoog. Ik ben bij mezelf gaan nadenken hoe het toch kwam dat ik telkens zoveel “pech” had. Ik ben er mede door mijn gesprekken achter gekomen dat ik een negatieve instelling had en dat dit ook negatieve gebeurtenissen in mijn leven aantrok. Ik probeer nu altijd positief te denken en ik heb het idee dat dit voor mij werkt.

utrecht15

Wat heb jij voor ogen komend seizoen?

Ik kan wel zeggen ik geef mezelf twee jaar en dan wil ik weer bij een topklasser spelen, maar ik moet gewoon reëel zijn en wil eerst een seizoen fit blijven en weer mijn vorm terug vinden.

Er komen wat oude bekenden van je naar Fortuna, maar dat zorgt wel voor concurrentie. Op welke positie wil jij je richten?

Ik kom uit zo een diep dal, dus ik zit niet in die concurrentie strijd. Op dit moment ben ik nog met mijn eigen lichaam in een strijd. Als ik fit bent komt het vanzelf weer en ik gun het die jongens van harte.

Ik ben geëindigd en gehaald als buitenspeler, dus ik wil me wel op die posities richten.

Wat zijn je sterke punten?

Overzicht, snelheid, ik hou wel van een actie, ben redelijk technisch en heb ook wel een redelijk schot.

Welke punten moet je verbeteren?

Fysiek, daar ben ik nu veel mee bezig, duelkracht. Linkerbeen wil ik graag verbeteren.. Dan word ik gevaarlijker in de aanval. In het veld moet ik mentaal sterker worden, na een mislukte actie ben ik snel boos te krijgen. Dan lukt de actie erna meestal niet.

Zit je nog op school?     

Ik zit niet meer op school. Ik werk bij de New Yorker in Zaandam. Daarnaast ben ik ben sinds een half jaar bezig met een webshop met fashion kleding. Daar ben ik ingerold via een oud teamgenoot en dat is wel iets waar ik verder mee wil.

Wie is jouw idool?

Vroeger was Henry mijn idool. Dat was een geweldige speler in zijn tijd bij Arsenal.

 Wat is tot nu toe je mooiste voetbal ervaring?

De buitenlandse toernooien bij Ajax. Je speelt daar tegen Barcelona, Atletico Madrid, AC Milan, Liverpool, Juventus, etc. Op een toernooi in Italië wonnen we de beker, die nog groter was dan ik zelf.

Het is ook mooi dat wanneer je met Ajax in het buitenland komt, dat spelers van zulk soort clubs naar je kijken en smoezen van wow daar is Ajax.

Van wie heb jij het meest geleerd? (voetbal)

Bij Ajax heb ik natuurlijk het meest geleerd, maar bij Haarlem had ik een trainer Willem Roodhart. Misschien was het niet een van de beste trainers die ik heb gehad, maar hij heeft mij zoveel vertrouwen gegeven. Daardoor heb ik mijn beste seizoen onder hem heb gespeeld en kon ik weer terug keren bij Ajax.

Waar hoop jij over vijf jaar te staan?

Ik hoop stiekem nog om het betaalde voetbal te halen, al gaat dat erg moeilijk worden maar je moet de hoop altijd houden. Daarnaast hoop ik dat we dik gaan met de kledinglijn en dat het een groot succes wordt.

Beste speler waar je mee hebt gespeeld?

Dat zijn er wel heel veel geweest. Abdel el Hasnaoui is wel een van de eerste namen die bij me binnen komt. Zelfs vanaf de bank was het genieten van die jongen. Brahim Darri was ook een heerlijke voetballer om naar te kijken. Die gasten hadden een ongelofelijke techniek. Brahim werd weggestuurd en speelde daarna bij Vitesse. We speelde het seizoen daarna met Ajax tegen Vitesse en verloren 6-1. Brahim vernederde ons aardig met zijn acties en scoorde er drie of vier.

Ook wel leuk om te vertellen dat ik met Memphis Depay op het veld heb gestaan bij Oranje O15. In die tijd zag je al hoe goed die jongen kon voetballen.

Bij welke club zou jij graag willen spelen?

Sparta Rotterdam lijkt mij een hele mooie club om te spelen. Rotterdam lijkt me ook een mooie stad om te voetballen.

Heb je ergens spijt van? Of een ervaring die je anders zou doen?

Dat is toch echt de stap van Ajax naar KFC. Als ik dat overnieuw had kunnen doen       had ik het echt anders gedaan. Daar is toch echt de neerwaardse spiraal begonnen. Als ik wel bij Volendam was beland was het misschien heel anders gelopen.

Comments are closed.