Bilal Basacikoglu, Zaanse kampioen

0

Beste voetballiefhebbers supporters en alle trouwe volgers, welkom bij weer een gloednieuwe editie van “Zaanse Helden”. Wie o wie gaan we deze keer in de spotlights zetten? De titel zegt het al… Onze kersverse Zaanse Kampioen!

Bilal Başacıkoğlu

Geboren op 26 maart 1995 te Zaandam, 22 jarige zoon van Marokkaanse en Turkse ouders opgegroeid in Zaanstad en al op jonge leeftijd een meester van de voetbalvelden. Bilal heeft op jonge leeftijd al aardig bij wat clubs gespeeld en heeft hierdoor de nodige ervaring en kennis opgedaan die hij met de juiste inzicht kan toepassen in het verdere verloop van zijn nog prille carriere. Maar zoals altijd beginnen we bij het begin, als jeugdspeler begon hij natuurlijk bij Hellas Sport, deze naam blijft maar steeds weer terug komen. Op zijn zevende werd hij al weggehaald door Ajax, maar tot zijn grote spijt moest hij de club helaas na 2 jaar al verlaten. Deze man is een strijder en strijders geven nooit op! Onze Zaanse kampioen komt van ver en heeft vele ups en downs gekend maar hij bleef geloven in zijn droom. Ajax was inmiddels een gesloten boek en zodoende vond hij onderdak bij een andere historische club; HFC Haarlem. De echte kenners onder ons weten helaas wat er met deze club gebeurd is. Triest verhaal hoe deze prachtige voetbalclub in 2010 failliet ten onder is gegaan, maar niemand heeft gezegd dat het leven eerlijk is, dus we moeten vallen om weer op te kunnen staan.

sc Heerenveen

Başacıkoğlu streek hierna neer bij de amateurs van RKSV Pancratius maar het duurde niet lang meer voordat een grote club hem zou oppikken en dat gebeurde in de vorm van SC Heerenveen, die
hem als B-junior medio 2011 liet spelen in de jeugdopleiding van Heerenveen. Hij was vlammende en zijn sterke optreden en prestaties zorgde ervoor dat hij al gauw werd opgeroepen voor verschillende jeugdteams van de KNVB, mede door dit sterke spel wat hij vertoonde werd zelfs zijn contract tot maar liefst 2 keer ! in een korte tijd verlengd en uiteraard omgezet naar een verbeterd contract maar dat is logisch. Het moment dat hij eindelijk zou spelen in het eerste elftal werd steeds realistischer en dat moment zat er aan te komen, verdiende hij ook naar mijn mening. Zo gezegd Zo gedaan… En Başacıkoğlu maakte dan eindelijk zijn debuut op 8 november 2013 thuis in het Abe Lenstra stadion tegen RKC Waalwijk, in verband met meerdere blessures mocht hij deze speelronde eindelijk voor het eerst plaats nemen op de bank, en in de 87e minuut viel hij in voor Hakim Ziyech. Deze wedstrijd eindigde weliswaar in een klinkende zege voor Heerenveen die RKC met 5-2 verpulverde maar het was niet bepaald een droomdebuut voor Bilal om zo laat pas in te vallen maar zijn kans zat er aan te komen. Op 23 november 2013, de eerstvolgende speelronde in de Eredivisie maakte Bilal dan zijn basisdebuut in de uitwedstrijd tegen PSV die eindigde in een 1-1 gelijkspel. Başacıkoğlu maakte de volle 90 minuten niet vol en werd na 78 minuten naar de kant gehaald. Het grote publiek kon nu echt goed kennis met deze lichtvoetige frivole speler maken en we konden nog veel meer van hem verwachten, zoals doelpunten en op 19 december ruim een maand na zijn debuut maakte hij zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Heerenveen reisde toen af naar Alkmaar om AZ een pakkie van 1-5 te geven waarvan Bilal er dus 1 van maakte dit gaf hem een boost en het nodige vertrouwen, voetbal is een mooie en toch ook rare sport want de periode dat onze Zaanse Kampioen bij Heerenveen speelde ging heel goed en werd hij een belangrijke schakel in het team met aardig wat assists, en 6 doelpunten in 27 wedstrijden in dat enige seizoen in het eerste elftal van Heerenveen. Niet verkeerd toch?! Hij was sterk, scherp en op dreef in de wedstrijden die hij speelde jammer dat het zo kort heeft geduurd….. Alle redactieleden van Zaans Soccer Talent dachten dat hij nog wel even zou blijven bij de Friezen maar een stapje hogerop wie wil dat nou niet?

Feyenoord

Dat stapje hogerop volgde direct een jaar later en tekende hij op 31 Juli 2014 een meerjarig contract tot 2020. Feyenoord betaalde ruim 3.5 Miljoen voor onze Zaanse Kampioen, en wist met het aantrekken van deze jonge speler dat er gekeken kon worden naar de toekomst en lange termijn. Voor Bilal is dit al zijn derde seizoen bij de Rotterdammers en mensen vergeten dat helaas. In zijn eerste seizoen moest hij weliswaar even wennen aan de nieuwe omgeving, nieuwe groep, en Ronald Koeman als nieuwe trainer, dat kan een jonge speler die net nieuw is bij een topclub positieve spanning geven dat is normaal, maar hij paste zich snel aan STERK!
Op zondag 10 Augustus 2014 kon hij dan eindelijk zijn debuut maken, en begon hij in de basis in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag die met 0-1 gewonnen werd, hij werd halverwege de tweede helft gewisseld. Hij gaat zijn momenten nog wel krijgen dat was een feit hij maakte gewoon zijn minuten. Het eerste jaar was een soort leerjaar maar in voetbal is er eigenlijk weinig tot geen tijd om te leren dingen zijn op snelheid, gelukkig ging het tweede jaar hem beter af met zijn snelle uitbraken aan de rechterkant en zijn scherpe assists. In zijn eerste twee seizoenen Feyenoord kwam hij tot 34 wedstrijden, 2 goals en meerdere assists die vaak met succes via een ander station tot een goal leidde. Het tweede seizoen pakte hij ook zijn eerste echte prijs door met Feyenoord de KNVB-Beker te pakken dat was een mooi persoonlijk hoogtepunt voor hemzelf. Ditzelfde jaar was Giovanni van Bronckhorst inmiddels zijn trainer geworden en hij gaf Başacıkoğlu in het begin veel vertrouwen, Dit seizoen werd het even wat minder en zagen we Bilal op de bank maar de teamspirit is zo sterk dat iedereen elkaar steunt en support, basisspelers en bankzitters. Elke speler weet dat je moet vechten voor je plekkie en de concurrentie is moordend bij een topclub zoals Feyenoord, toch kwam Bilal dit seizoen tot respectievelijk 27 wedstrijden, 1 goal en meerdere assists. In de drie jaar Rotterdam kwam hij tot 64 wedstrijden in totaal, 3 goals en belangrijke assists. Maar die schaal heeft hij nu toch echt binnen en mag hij zich tot kampioen van Nederland kronen, het seizoen 2016/2017 was een absoluut topjaar met als hoofdprijs de titel in de Eredivisie. Hij heeft er keihard voor gevochten en het is hem absoluut gegund!

 

Bilal BAASacıkoğlu

Zijn style is fenomenaal, hij is snel en lichtvoetig aan de bal en hij heeft een rechtervoet die gemaakt is van fluweel. Zijn assists zijn op maat met de juiste snelheid en precisie en komen vaak aan waar een spits wel raad mee weet de doelpunten mogen wel wat meer maar we hebben in zijn Heerenveen periode gezien dat hij daartoe wel in staat is. Wat zijn volgende stap is weten we niet maar hij is nog jong heeft genoeg potentie en nog een hele mooie lange carriere voor zich dont worry Bilal… Op internationaal vlak heeft hij voor Nederlandse jeugdteams -18 en -19 gespeeld, maar uiteindelijk heeft hij de keuze gemaakt om definitief te kiezen voor zijn vaderland Turkije waar hij onderhand in de jeugdteams -20/-21 gespeeld heeft. Wij gaan nog veel meer van Bilal Başacıkoğlu te horen en zien krijgen want we mogen absoluut blij zijn om dit groot talent te kunnen bewonderen op de Nederlandse voetbalvelden.

Namens alle redactieleden van Zaans Soccer Talent, feliciteren wij Bilal Başacıkoğlu met het behalen van het kampioenschap Eredivisie seizoen 2016/2017 !!!

Geschreven door: Julio Rossonero

Comments are closed.