Saense Sierspeler, Kaj Sierhuis

0

“Zaanse Talenten”

Saense Sierspeler

Dit is nou typisch een speler die eigenlijk geen introductie meer nodig heeft, als echte fan of voetbal liefhebber moet je vast en zeker van deze naam gehoord hebben.

Kaj Sierhuis

In ons eerste item over Zaanse Talenten kwamen wij al gauw uit bij deze naam en wel hierom. We schrijven 27 April 1994 Athene Griekenland, dit zegt de meeste mensen totaal niks maar op deze dag in Zuid-Oost Europa werd er een groot voetbal talent geboren. Hij heeft daar maar 3 jaartjes gewoond en is toen naar Nederland verhuist om zijn hele jeugd in Jisp, Noord-Holland te gaan doorbrengen. Kaj inmiddels 19 en dat is nog hartstikke jong natuurlijk, maar wel iemand die zijn taak uiterst serieus neemt. Het is dan ook niet vreemd dat hij al vanaf zijn 4e speelde bij voetbalclub WSV’30 in Wormerveer (Geen Hellas Sport dit maal, red.) Deze fenomenale speler, jaaa ik zeg het gewoon want dat is hij ook!, begon zich in de schijnwerpers te spelen tijdens het Fortuna Internationaal jeugd toernooi. Op dit toernooi werd hij geselecteerd voor Jonger Oranje waarmee hij in een later stadium op dit zelfde toernooi zou spelen.

Ajax Jeugd

Door zijn goede optreden viel hij natuurlijk op bij de topclubs, en het was Ajax die zijn huiswerk het beste voor elkaar had want Kaj speelt al vanaf zijn 10e bij de club waar hij de hele jeugdopleiding heeft doorlopen. Na bijna alle denkbare jeugd teams van binnen en buiten te hebben gezien was het in Augustus 2016 tijd om een handtekening te gaan zetten onder zijn eerste echte prof contract bij Ajax die volgend jaar afloopt, maar die zeker verlengd zal gaan en moet worden. Hij zal hierin samen met zijn zaakwaarnemer en zijn ouders, die een groot voorbeeld voor hem zijn, de juiste beslissing moeten maken. Hij is een slimme jongen wat dat betreft want naast het voetbal studeert hij Economie/Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, dus we kunnen ervan uitgaan dat het allemaal goed met hem komt. Qua intelligentie is het allemaal in orde dat zie je ook terug in zijn manier van spelen, slim en onberekenbaar.

Debuut betaald voetbal

Nog even terug naar 2016, het jaar waarin Sierhuis zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Mede doordat veel spelers waren doorgeschoven naar het eerste van Ajax, maakte dit voor hem de weg vrij om te gaan vlammen in het beloften team. Zo gezegd zo gedaan, op 25 november 2015 was het eindelijk zover. Thuis tegen Telstar won Jong Ajax met 2-1. Vanaf dit moment is het één kant opgegaan met zijn carrière en dat is de goede kant, met daadwerkelijk fantastische doelpunten in de Jupiler League en de onder 19 Eredivisie. Vooral de omhaal in oktober 2016 in de UEFA Youth League (Champions League voor beloften, red.) was fenomenaal. Kort samengevat, deze man maakt goals die een prijs waardig zijn.

Type Speler

Spits, sterk, rechtsbenig, drukt net zo makkelijk af met links, kan goed koppen en gooit er dus ook even makkelijk een omhaal uit. Kortom, een echte doelpuntenmachine. Hij is van nature een echte nummer 10 en op deze positie speelde hij ook in de jeugd van Ajax als B en C junior, vandaar dat Kaj nu als nummer 9 nog steeds deze kwaliteiten bezit waardoor hij een sterk aanspeelpunt is die het team makkelijk laat voetballen. De manier waarop Sierhuis de trekker overhaalt door middel van de bal kort en snel te raken laat zien dat het geen geluk is alles gaat op gevoel, korte hoek of juist precies in de hoek, met een curve of een droge knal.  Kaj heeft veel inzicht, leest het spelletje goed en staat dus vaak op de juiste positie. Hij is doelgericht en door zijn enorme drive en gretigheid voor de goal voornamelijk trefzeker in het 16 meter gebied. Zijn teller dit seizoen in de Jupiler League staat op 10 doelpunten in 16 wedstrijden. Dat is erg veel, vooral omdat hij topscorer Mateo Cassierra voor zich moet dulden. Zijn speelstijl doet mij denken aan een jonge Ruud Van Nistelrooy, met dezelfde drive en het fanatisme waarmee dit Zaanse Talent speelt, sterk als nummer 10 maar nog sterker als nummer 9.

Ajax

Op dit moment traint Kaj mee met het 1e van Ajax. De vooruitzichten zijn mooi in Huize Sierhuis, maar om eerlijk te zijn heeft hij een valse start gemaakt met het maken van zijn debuut in de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen FC Groningen een aantal weken geleden stond hij aan de zijlijn om zijn debuut te maken, maar door een domme rode kaart (Joel Veltman, red.) moest hij dit moment helaas uitstellen. Alles gebeurt voor een reden en zijn moment zit er absoluut aan te komen. Zijn ambitie is om binnen 5 jaar basisspeler van Ajax te worden, maar ik verwacht dat dit veel eerder zal gaan gebeuren. Het is hem absoluut gegund, hij pikt bijna altijd zijn goaltje mee in de Jupiler league en geeft hiermee zijn visitekaartje af. Hij laat zien dat hij klaar is voor het echte werk, De Eredivisie.

De Toekomst

Kaj Sierhuis heeft een hele mooie toekomst voor zich, als hij zich op deze manier blijft door ontwikkelen en manifesteren komen de kansen vanzelf. Deze nummer 9 heeft een goede instelling is positief en krijgt hierbij veel steun van zijn familie, over vervolg stappen gaan we het natuurlijk nog niet hebben, veel te vroeg om daar nu al voorspellingen over te doen. Maar ons (Zaans Soccer Talent, red.) toekomstbeeld is duidelijk, hij gaat Dé onbetwiste nieuwe spits van Oranje worden, in een fantasie Nederlands elftal voor het WK 2022 opgemaakt door onze redactieleden, werd hij in 90% van de gevallen gekozen tot aanvalsleider voor de langere termijn en toekomst.

Alles op zijn tijd beste lezers, wij kijken nu met zijn allen uit op zijn daadwerkelijke eerste minuten in een overvolle Johan Cruyff ArenA met hopelijk mooie goals bij zijn debuut.

Wij houden hem zeker in de gaten.

Geschreven door: Julio Rossonero

Comments are closed.