Stefano Denswil, Zaanse muur

0

Yessa Yessa beste voetbalvrienden en vriendinnen, Zaans Soccer Talent is er weer klaar voor om een van onze ‘Zaanse Helden’ uit te lichten en deze week gaan we ons licht schijnen op…

Stefano Denswil

Geboren en getogen in Zaandam, 23 jaar, zoon van Surinaamse ouders en een hele talentvolle jongen die al op vroege leeftijd met een voetbal te maken kreeg. Opgegroeid in Zaandam, waar hij door vele uren straatvoetbal de voetballer is geworden die hij nu werkelijk is.
We gaan zoals gebruikelijk terug in de tijd en beginnen bij het begin van zijn nog veelbelovende carriere. Denswil begon bij Hellas Sport Combinatie Zaandam. (Zoals vele andere Zaanse Helden!) Hij speelde daar bij de pupillen en, zoals ik al eerder aangaf, echte goede talenten werden bij deze Zaanse voormalige topclub goed in het vizier gehouden en werden al snel weggeplukt. De topclubs zoeken altijd naar jeugdige toptalenten om zichzelf te versterken en daar was Hellas Sport de perfecte kweekvijver voor. Logischerwijs nam Ajax Stefano al gauw over na zijn sterke periode bij Hellas Sport, dit gebeurde in 2001 om precies te zijn en hij heeft de hele Ajax jeugdopleiding gevolgd en doorstaan. Sterk! De Ajax jeugdopleiding is echt niet zo makkelijk als wij denken mensen nee absoluut niet! Ajax heeft nog steeds een van de sterkste jeugdopleidingen en wereldwijde faam als het gaat om de Toekomst. Elf jaar later, op 31 oktober 2012, kwam eindelijk dat ultieme moment waar Stefano al zo lang op had gewacht. Hij maakte zijn debuut in het eerste van Ajax. Het was weliswaar in de 3e ronde van de KNVB-Beker en misschien niet tegen een spectaculaire tegenstander (ONS Sneek om precies te zijn), maar zulke wedstrijden heb je nou eenmaal in de beker en daar kan je niet omheen. Waar je ook niet omheen kan is dat Denswil gelijk scoorde bij zijn debuut! In de eindfase van de wedstrijd scoorde hij een mooie vrije trap, op de linkerslof. Een dalende bal, keeper kansloos, 0-2 afgelopen klaar… Stefano komt daardoor wel in het illustere rijtje van legendes als Cruijff, Van Basten, Kluivert en Frank Rijkaard om er maar even een paar op te noemen die bij hun Ajax debuut gelijk scoorde zeker niet de minste dus. Een paar dagen later in het daaropvolgende voetbalweekend maakte hij ook maar meteen zijn Eredivisie debuut in een thuiswedstrijd tegen Vitesse die helaas met 0-2 werd verloren. Het is gewoon vallen opstaan en weer vlammen de eerstvolgende keer dat hij weer op het veld staat. Zaanse helden geven nooit op!

Vallen en opstaan
Stefano heeft naar onze mening een rare periode gehad bij Ajax. Een jaar later, seizoen 2013/2014, dachten wij op de redactie dat hij wel in het eerste van Ajax zou blijven of op zijn minst een kans zou krijgen en zichzelf hierdoor naar een basisplaats zou kunnen toe werken maar zo ging het helaas dus niet voor hem. Hij accepteerde een stapje terug naar Jong Ajax, waar hij als aanvoerder werd aangewezen. Gelukkig voor Denswil was dat stapje terug maar van korte duur, want mede door het vertrek van Toby Alderweireld naar Atlético Madrid en de blessure van Joel Veltman kwam er een gat in de verdediging die Denswil maar al te graag wou invullen. Dat ging hem goed af en er was een duidelijke stijgende lijn en potentie in zijn spel zichtbaar. Samen met Niklas Moisander vormde hij het centrale duo en startte hij vaker in de basis. Zelfs de Champions League groepsfase lag in het vooruitzicht en met niet te misselijke tegenstanders zoals AC Milan en Barcelona kon hij zich op het allerhoogste niveau meten met de grootste. Het ging gepaard met hoogte en dieptepunten maar dat is logisch voor zo een jonge voetballer maar tegelijkertijd ook goed om direct in het diepe gegooid te worden qua ontwikkeling en om fysiek sterker te kunnen worden. Zijn absolute hoogtepunt in de Champions League was ongetwijfeld toch zijn krachtige kopgoal tegen (voor mij de beste club in de wereld) AC Milan in de 90e minuut bij een 0-0 stand. Je zou dus denken dat hij de winnende zou scoren, maar die bal is niet vierkant he… en gelukkig voor mij schoof Mario Balotelli in de extra van de extra tijd de 1-1 binnen vanaf de penalty stip. Dat is voetbal maar Stefano liet in deze wedstrijd wel zien dat hij meer kon dan verdedigen.

Specialist
Denswil is een centrale verdediger met geweldige kopkracht, die af en toe ook gewoon zijn doelpuntjes meepikt, meestal uit dode spelmomenten waar hij ineens in het 16 meter gebied opduikt, om toe te kunnen slaan met zijn hoofd om gericht en koppend te kunnen scoren. Maar wat veel mensen vaak vergeten, is dat hij voor een verdediger een fluwelen linkerbeen heeft. Ik heb een aantal vrije trappen van hem gezien waar hij met links de bal precies goed raakt, op de juiste manier snelheid geeft en zodanig laat dalen dat de bal een lastige stuit krijgt en onhoudbaar voor de keeper. Kijk…… In het meeste geval, als een centrale verdediger achter de bal gaat staan voor een vrije trap, 9 uit de 10 keer wordt het een keihard losgeslagen poeier zonder idee maar Denswil kijkt, meet en denkt na, dat is stof om over na te denken en iets wat we niet mogen ontkennen. Het is dan ook niet gek dat hij in zijn jeugdige jaren voor alle mogelijke jeugdelftallen heeft gespeeld van het Nederlands Elftal (Oranje O15 t/m Jong Oranje) en hij heeft in het verleden ook meegedaan aan de NextGen Series “de Champions League” voor jeugdspelers waarin hij met de A1 van Ajax de finale haalde waarin hij … ik zeg jullie mijn trouwe voetbal matties want ook in deze finale… scoorde hij uit een vrije trap! Dat was trouwens het enigste doelpunt van Ajax, want deze finale eindigde in 1-1 en Denswil verloor na penalty’s van Inter Milan. Daar heeft hij veel geleerd, veel gespeeld, en heel veel ervaring opgedaan in de verschillende jeugdteams en bijbehorende jeugd-competities.

Het leven gaat verder
Helaas voor Stefano zou Ajax eind 2014 zijn contract niet verlengen en mocht hij een half jaar voordat zijn contract zou aflopen transfervrij vertrekken. Iets wat wij gek genoeg niet zagen aankomen, en hijzelf waarschijnlijk ook niet… Er werd gekozen voor de ervaren Moisander, die ook een aflopend contract had en in de zomer ook zou vertrekken. Ajax schoot zichzelf hier in de voet door afscheid te nemen van zijn opvolger. Het heeft hem aan het denken gezet en misschien was het vertrouwen ook wel weg, we zullen het nooit weten maar zo gaan die dingen in het leven van een topsporter. Het leven gaat verder en gelukkig wekte zijn spel de interesse van topclubs zoals Juventus en Lazio Roma, maar Stefano koos voor een ander avontuur. Volgende week komt er een uitgebreid interview online over het vervolg van zijn carriere, de overstap naar het Belgische Club Brugge en meer! Stefano heeft een hele mooie carrière achter zich is hard op weg om dat een mooi vervolg te geven bij zijn huidige club. Wij wensen hem hierbij al het geluk en sportiviteit toe in zijn jacht naar succes in zijn verdere carrière.

Geschreven door: Julio Rossonero

Comments are closed.